header-photo

Mirant a l’Oest



Foto El País

Les tradicionals manifestacions dels primer de Maig van omplir ahir les principals ciutats del món. Tinc, però, la impressió que ha estat un primer de maig quelcom diferent a d’altres anys. Els lemes de les manifestacions han estat a Espanya unitàries pels dos grans sindicats i queden perfectament recollits en el manifest conjunt: contra la temporalitat, contra la sinistralitat laboral i per la pau a Euskadi. Satisfacció per dues lleis fonamentals per ampliar l’estat del benestar i el progrés: la llei de dependència i la llei d’igualtat. I confiança en el projecte de reforma laboral anunciat pel govern.
Però arreu del món també han passat coses. I algunes, almenys pels de la meva edat, una mica paradoxals. Acostumats durant molts anys a les grans celebracions dels països comunistes i especialment la gran parada militar de l’exèrcit soviètic a la plaça Roja de Moscou, aquest any les notícies més interessant ens arriben d’Amèrica. Per un costat la vaga general de la comunitat hispana a Estats Units reclamant la legalització dels més d’onze milions d’immigrants indocumentats existents al país. La forma de protesta, segurament inspirada en la pel·lícula "Un dia sin mexicanos" de Sergio Arau, ha consistit en fer-se "invisibles" durant tot el dia. No deixa de ser una iniciativa original i segurament molt efectiva. I que obre interessants interrogants. ¿Ens trobem davant un moviment de la importància social de les lluites pels drets civils dels negres o contra la guerra del Vietnam dels anys seixanta? Caldrà seguir amb atenció el que va passant. L’altra notícia ens arriba del Sud del continent. La cimera "revolucionària" a La Havana d’aquest fi de setmana no deixa de ser un altre esdeveniment que portarà conseqüències imprevisibles. De moment Bolívia ha anunciat la nacionalització del petroli.
Clar que no cal anar tant lluny per veure que aquest primer de maig ha estat diferent. A Andorra manifestació de treballadors reclamant drets laborals com la fi de l’acomiadament lliure i dels contractes verbals. Això en un petit país al cor del Pirineu.