header-photo

Tres lliçons de solidaritat

“Mataró és exemple de ciutat solidària”. Són paraules de Frei Betto durant la Nit de la Solidaritat de l’any passat. Paraules que avui he pogut comprovar són ben vigents. Tres actes relacionats amb la solidaritat han tingut lloc aquest dissabte a Mataró. Aquest matí, a la Fundació Hospital, una llarga i profitosa sessió de treball entorn l’Agenda Local de la Solidaritat. Una cinquantena llarga de persones treballant en diferents grups per anar definit el que ha de ser el Compromís de Mataró per la Solidaritat. A la tarda dos actes ben diferents. A la plaça de l’Ajuntament “Un dia per l’esperança”, la festa organitzada per Intermón Oxfam. Un acte festiu per mostrar la feina feta en els diferents àmbits de treball d’aquesta entitat. I a la seu de la Creu Roja de Mataró la signatura del conveni entre aquesta entitat i ‘Ajuntament de Mataró. Un conveni dotat amb 147.186 euros i que ens compromet a treballar conjuntament en programes d’atenció social, de protecció civil i d’acollida a nouvinguts. Ha estat un acte especialment emotiu doncs, a més de lliurar la memòria anual del 2005, ha servit per homenatjar la Mercè Domingo. La Mercè ha estat l’ànima del banc de sang de la Creu Roja a Mataró i el seu treball incansable ha permès, per exemple, que l’any passat es recollissin a Mataró 3.303 bosses de sang. Va ser precisament en un acte del banc de sang on vaig llençar la idea de desenvolupar l’Agenda Local de la Solidaritat.
La solidaritat es fonamenta en el compromís, en l’organització i en els recursos. En el compromís individual que representen els voluntaris i voluntàries. El compromís col·lectiu de les entitats ciutadanes i de les administracions que impulsen els programes. Però tot aquest esforç cal fer-ho de forma organitzada per garantir la seva eficàcia i eficiència. No hi ha prou només amb bones intencions i calen entitats que treballin en xarxa i amb objectius clars i ben definits. I amb recursos, públics i privats, treballant de manera concertada.
Una jornada reconfortant, de les que serveixen per recarregar les piles i reforçar l’orgull de ciutat.
Com ens ha dit un jove voluntari de la Creu Roja es tracta de mobilitzar el poder de la humanitat per protegir la dignitat de la humanitat.