header-photo

Bloc de campanya -1-

Començo una sèrie de posts sobre l'Estatut que he titulat "Bloc de campanya". Durant els dies de la campanya del referèndum serà el lloc on faré les meves reflexions i opinions sobre el tema. Procuraré escriure també, no diàriament, sobre els temes que acostumo en el bloc. La vida municipal, i molt menys la ciutadana, no s'atura i segueix el seu ritme vertiginós al marge de la campanya.

Dijous 1 de Juny
Aquesta nit, a les dotze en punt, iniciarem la campanya del referèndum per la reforma de l’Estatut de Catalunya. Ho farem demanant, il·lusionats i decidits, un “Sí” rotund als catalans i catalanes. Ara ha arribat l’hora de la veritat. Després de mesos de tacticisme estèril cal cridar a la ciutadania a pronunciar-se pel futur de Catalunya. Aquest Estatut ha estat fruit del treball i de l’esforç de molta gent. En primer lloc del compromís personal del president Maragall que ha posat l’interès del país per davant de qualsevol causa personal o partidista. Aquest serà l’Estatut Maragall. També ha estat mèrit dels partits i dels parlamentaris catalans que en donaren suport majoritari al Parlament de Catalunya. Després les coses no han anat com alguns volien però sí com era previsible. L’Estatut, com a llei orgànica, necessitava el suport parlamentari suficient per a ser aprovada al Congrés de Diputats i al Senat. Això ho sabia tothom i des del primer dia. Per tant calia anar a Madrid a negociar un text que prèviament alguns havien situat clarament per sobre del que podia ser acceptat per la resta de forces polítiques espanyoles. Tanmateix el text aconseguit, i que serà sotmès a referèndum, és un bon Estatut. Temps hi haurà durant la campanya d’explicar-ho amb calma.
Perquè aquest ha de ser l’objectiu fonamental: explicar el que guanyem els catalans i catalanes amb el nou Estatut i el que podem perdre si el dia 18 no hi ha un “Sí” rotund. El lema de campanya és clar i contundent: Sí, guanya Catalunya; No guanya el PP. Sense embuts. Tots els no, els del PP i els d’ERC, seran utilitzats pels dirigents del carrer Gènova per reforçar el seu concepte d’Espanya. L’Espanya que no reconeix ni territoris, ni cultures, ni realitats nacionals com va dir en Rajoy dimarts al debat de l’estat de la nació. Per això a la campanya no valen tebieses. Cal anar a totes, només amb els límits de la veritat i de l’educació, per assegurar la victòria majoritària del “Sí”. I tenint clar que ara només votem Si o No a l’Estatut. Ja vindran altres eleccions per decidir el govern del país. Per tant que ningú intenti portar l’aigua a un molí que no sigui el de l’Estatut. Pels socialistes aquest no és un referèndum matrioshka. Nosaltres no amaguem res dins del referèndum. Pels socialistes aquest és únicament un referèndum pel futur de Catalunya. I el volem guanyar clarament.