header-photo

Una altra Passió

Foto del bloc Setmana Santa de Mataró

Excel·lent versió de La Passió, avui al pati de la Presó de Mataró un espai que cal aprofitar molt més i que permet la celebració d’actes ben diversos. Innovadora, amb bons textos i aprofitant molt bé els recursos escènics que ofereix el pati de l’edifici d’Elies Rogent. L’encàrrec que els Armats de Mataró varen fer a en Josep Maria Cusachs ha donat un bon resultat. El mateix Cusachs explica en el programa de mà els criteris amb els que ha bastit aquest espectacle:

“Ara fa 25 anys, a l’Esplanada, els Armats de Mataró, estrenaven La Passió. Era una recopilació de textos bíblics, feta per Mn. Colomer i la col·laboració de Juanjo Cardenal. Es representà dos anys seguits, a l’aire lliure en el magnífic marc del Convent de les Caputxines, i amb una durada aproximada d’una hora.

L’èxit aconseguit engrescà als organitzadors i afegiren més episodis de la vida de Crist, segons el criteri de diversos directors de La Passió.

Durant aquests anys, s’ha representat, a més, al pati del Col·legi Valldemia, a l’hort del rector, a dintre de la Basílica de Santa Maria, al Teatre Monumental, al Casal i, finalment, a la Sala Cabañes.

En aquest 25è aniversari, els Armats han volgut –i crec jo que encertadament- tornar una mica als orígens. La Passió tornarà a fer-se a l’aire lliure, i aquest cop en un marc ben singular: al Pati de la Presó.

Agraeixo als Armats que, amb motiu d’aquest aniversari, m’hagin confiat de nou la direcció de la “seva” passió, a la qual modestament, he intentat aportar un petits tocs d’actualitat.

La història de la mort de Crist mereix un respecte total quan als fets concrets, però si permet apropar el personatge del Crist, siguem o no creients, és sens dubte el més important de tota la història de la humanitat.

El missatge renovador de Jesús es perd moltes vegades en normes, tabús i preceptes imposats que estan molt lluny del seu humanisme i veritable missatge alliberador.

En tres de les escenes –el Sant Sopar, Oració a l’hort i Desesperació de Judes-, junt amb els comentaris dels narradors, hem volgut fer un Jesús més proper i allunyar-lo de la figura prefabricada i amanerada que tradició, art i religió ens han donat.”