header-photo

Casa gran, porta petita



Estàvem aquests dies amoïnats, preocupats i ocupats pels efectes que el famós "Manifiesto", corrosiu i destructor, podia tenir sobre el teixit social i la cohesió del país. Dia a dia anàvem veient com, una vegada més, els ciutadans i ciutadanes passaven del tema i continuaven amb el seu quefer diari, fent servir les llengües per allò fonamental per les que van ser creades per la intel·ligència humana: per a que les persones es puguin comunicar i entendre’s. Veiem també com alguns dels intel·lectuals signats inicials del manifest s’anaven desmarcant tan bon punt descobrien que la única motivació era una barroera manipulació i una instrumentalització del castellà contra el català i sobretot contra la convivència a Catalunya.

Estàvem, doncs, amb aquesta feina quan ens arriba la punyalada pel darrera i de la ma d’un autoanomenat catalanista. Perquè això es el que han suposat les declaracions d’en Felip Puig sobre el nivell de català del president Montilla: una autentica punyalada a la convivència i a la llengua catalana.

Els que lliure i voluntàriament hem adoptat, sense haver de renunciar a res, el català com a llengua pròpia sabem millor que ningú l’esforç que ens va suposar. Balbuceig, inseguretat, incorreccions gramaticals i fonètiques, però la ferma convicció de que estàvem fent el que s’havia de fer. I amb el suport, la correcció amable i l’alè d’amics i amigues catalanoparlants. Gent que valorava el nostre esforç, que sabien que el procés era imprescindible per la construcció del país i per la mateixa supervivència de la llengua catalana.

Ara en Puig, que odia tot el que Montilla representa, trenca amb tot això. Les seves paraules, per venir de qui venen, fan un flac favor al país i a la llengua. Els del "Manifiesto" es freguen les mans de satisfacció i els catalanistes ens preguntem com es pot construir una casa gran amb una porta tan petita, estreta i miserable.

No serà que en lloc de la casa gran per tots nomes pretenen un Palau pels de sempre? O es que alguns "arturegen" més que del compte?.