header-photo

Mataró-Granollers, una oportunitat compartida


Foto JTRK

La celeritat amb la que es produeixen els canvis obliga de manera continua a revisar els posicionaments estratègics i a formular-ne de nous. Mataró comparteix amb algunes ciutats metropolitanes un conjunt de circumstàncies que ben plantejades poden ser grans oportunitats. Per això participem, i des de fa anys, en els treballs, debats i posicionaments de les ciutats de l’anomenat Arc metropolità. Malgrat les deficients comunicacions i a l’espera de la construcció d’infraestructures tan imprescindibles com el tren orbital o el quart cinturó, les ciutats de l’arc fa temps que treballem plegades en la definició del seu paper estratègic

Aquest treball s’accentua en el cas de Mataró i Granollers, ciutats que per la seva proximitat i complementarietat poden esdevenir un potent eix socio-econòmic al nord de Barcelona. Capitals de comarques diferenciades, és amb la suma de les seves potencialitats que poden assolir un alt nivell de competitivitat territorial davant d’altres ciutats i comarques. Fa temps que els sindicats majoritaris del país s’adonaren d’aquesta complementarietat i apostaren per una organització territorial que sumava les dues comarques. També el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya ho va entendre amb la creació del de la demarcació territorial del Maresme-Vallès Oriental. Però sobretot ha estat la dinàmica social i econòmica el que ha fet que s’incrementin de manera espectacular les seves relacions intercomarcals tal com posa de manifest l’altíssima circulació de vehicles que a través del túnel de Parpers es desplacen d’una a l’altra comarca.

Unes relacions que les administracions públiques, i especialment els ajuntaments de Mataró i Granollers, hem de liderar amb decisió i projectes compartits. Sumant iniciatives en els camps econòmics, culturals, educatius, universitaris. De la proximitat i la complementarietat sorgeixen les oportunitats, amb les apostes estratègiques i el treball compartit podem convertir les oportunitats en realitats que garanteixin el nostre posicionament territorial i la nostra viabilitat social i econòmica.
Escrit publicat al Capgros.com