header-photo

Lliçons de ciutadania




Lliçons de ciutadania les que he rebut avui en diferents actes als que he assistit. Lliçons que demostren la vitalitat de la ciutats i sobretot dels seus ciutadans i ciutadanes. En àmbits ben diferents però amb el denominador comú de la il·lusió per la ciutat i pel bon veïnatge.

Deixeu-me explicar la que em varen donar els veïns i veïnes del carrer Milans (un carrer dedicat al general liberal Milans del Bosch i per tant res a veure amb el seu descendent colpista) amb motiu de la seva reurbanització. Aquest és un carrer curt, de l’eixample oest de la ciutat i que durant molt de temps va haver de suportar el trànsit d’agitació degut a la drecera que molts mataronins fèiem per tornar a la plaça de les Tereses pel carrer de Concepció. Quan aquest darrer carrer es va fer de vianants la connexió és va tallar i el trànsit es va limitar al dels propis veïns. Era doncs el moment, i tal com es acordar en el Consell Territorial del Centre-Eixample-Havana, de recuperar-lo pels veïns. S’han eixamplant les voreres, s’han plantat arbres, s’ha ordenat l’aparcament i s’han substituït les velles i sorolloses llambordes per asfalt sonoreductor. Abans la companyia municipal d’aigües ha canviat tota la xarxa de clavegueram i d’aigua potable. Totes aquestes actuacions han estat finançades amb els diners del popular Fons Zapatero.

Però molt més enllà del que s’ha fet, la lliçó d’ahir la varen donar els veïns i veïnes al organitzar una festassa per celebrar que recuperaven el carrer. Domassos i banderes als balcons, globus i garlandes, xocolata, melindros i coca per tothom fetes pel veïnat, música amb els artistes del propi carrer. Fins i tot una exposició de fotografies antigues del carrer, de les velles serenates i de les joguines fabricades en una antiga indústria del carrer. I un ambient de recuperar el que entre els cotxes i la tele ens havia estat robat. El carrer com a espai de convivència i ciutadania. Moltes gràcies veïns i veïnes del carrer Milans i com us vaig dir en el meu parlament: Sensacional!