header-photo

Més val que ens ho prenguem a broma!

Matança dels Sants Innocents, Duccio de Buoninsegna

Avui ha estat el dia dels Sants Innocents. Potser caldria recordar pels més joves el que avui celebra la tradició cristiana, però tal com està el panorama igual s’haurien d’explicar massa coses i tampoc es tracta d’això. Al Wiquipèdia segur que es pot trobar molta informació sobre aquesta “festa”. I no és cap broma.

Escric “festa” entre parèntesi perquè darrerament no m’agraden determinades expressions i formes d’aquesta diada. No em tinc per un antipàtic ni per allò que en castellà diuen un soso, però sempre he defensat que una broma és una broma quan el bromista i la “víctima” s’ho passen bé. Quan només riu un dels dos, evidentment el bromista, malament i de broma res, més aviat una bretolada o coses pitjors. I trobo que en dia dels Innocents s’ha anat passant d’una cosa a l’altra. Segurament perquè poques coses ens poden sorprendre, i s’ha perdut una mica de la frescor de l’humor més popular, que el to d’algunes diguem-ne “bromes” ha anat pujant de to. La fina ironia, la broma divertida ha anat deixant pas a la sal gruixuda que cou però no sala igual de bé. Digueu-me sinó si es pot considerar una broma tirar ous als vidres dels autobusos urbans o posar silicona als panys d’algunes portes. Sembla com si sota el paraigües del dia dels Innocents s’acaben refugien els pobres diables que ni divertir-se en saben. Passa una mica com amb el Carnestoltes que cal fer-la i dir-la grossa o sembla un dia qualsevol. Estarem també davant d’un procés de pornografia de la broma que ha de ser llarga i dura? Sort que a les xarxes socials encara trobes brometes innocents del tipus: “em caso” o “aviat seré pare”.

Enyoro una mica les llufes enganxades sàviament a les esquenes o les infantils tifes de plàstic col·locades en llocs estratègics. Ara les llufes, en sentit metafòric i res a veure amb el divertit ninotet de paper de diari, te les col·loquen sense miraments i sense esperar el dia vint-i-vuit de desembre que per això hi ha que som “presumptes culpables”. I de tifes només cal obrir la televisió i mirar segons quins canals i quins programes. Perquè lo de la Belén Esteban donant les campanades de Cap d’Any és una broma, no?

Deu ser per tot això que els mitjans de comunicació, només resisteixen alguns i de locals, han deixat de fer l’innocentada clàssica d’aquest dia. Tal com està el panorama cada dia podem trobar notícies que semblen pròpies del dia dels innocents i el que és pitjor algunes fins i tot ho són. Després vindrà els desmentit, petit i que es vegi poc, però la llufa ja està penjada. Clar que a diferència del dia dels Innocents no podem argumentar que es tractava d’una broma! O sí?