header-photo

Alcaldes i alcaldesses a Brussel·les



Aquesta tarda el món local ha tornat a ser protagonista al Parlament Europeu. Més de cinc-cents alcaldes i alcaldesses, una quarantena de catalans, han signat el seu compromís amb el medi ambient a la Segona Cerimònia del Pacte d’alcaldes per l’energia. L’any passat ja ho varem fer un nombre també molt importants de ciutats i amb la signatura d’avui el moviment ja compta amb quasi 1700 adhesions.

Han presidit la cerimònia el president de torn de la Unió Europea, José Luís Rodríguez, el president de la Comissió, Durao Barroso, el president del Parlament Europeu, Jerzy Buzek, i el comissari d’energia, Günter Oettinger.

Tots han destacat la importància del Pacte d’alcaldes assenyalat la necessitat d’un nou model energètic per Europa i l’oportunitat de desenvolupament econòmic que s’hi pot generar. Zapatero ha volgut ressaltar el 67.000 M€ anuals que els països de la Unió han de pagar com a conseqüència de d’altíssima dependència enèrgica exterior d’Europa, tants diners com els que es destinen a I+D. Ha estat el comissari Ootinger qui ha volgut anar més lluny a l’afirmar que si no existís el Pacte d’Alcaldes caldria inventar-lo i al proposar la conveniència “d’exportar” la iniciativa més enllà del nostre continent. També ha manifestat Oettinger la voluntat de repetir la iniciativa del Pacte d’alcaldes en altres àmbits i apostar decididament en el món local per desenvolupar les polítiques de la Unió Europea. M’ha agradat escoltar a l’alt mandatari comunitari parlant de la subsidiarietat amb els ajuntaments.

La cerimònia ha comptat amb la participació del president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, que ha tingut l’oportunitat d’explicar des del faristol del Parlament l’experiència del Pacte d’alcaldes i alcaldesses a la província de Barcelona. Fogué ha tornat a pujar a l’estrada per signar amb el comissari i el director del Banc Europeu d’Inversions el contracte pel programa Elena. Aquest programa, impulsat per la Unió Europea i finançat pel BEI, té com a objectiu promoure les accions d’I+D en temes energètics. La Diputació de Barcelona ha estat la primera administració en signar aquest contracte.

Objectius assolits i l’agraïment a molta gent, a Barcelona i a Brussel·les, per la bona feina feta. I per celebrar-ho una cervesa a Le Roy d’Espagne mentre el sol encara toca la façana del l’Ajuntament de Brussel·les i ens diuen que a Catalunya segueix plovent.