
Badaran les flors,
omplint la tarongina
de sentits la nit
Blog d'actualitat i reflexions personals d'en Joan Antoni Baron Espinar. Cap del grup municipal del PSC de l'Ajuntament de Mataró. Mestre de l'escola pública Camí del Mig.
D’aquest concepte, de la Catalunya en xarxa, en parlava ahir en referència a l’acord que desenvolupa l’eix Mataró-Granollers. Avui l’he tornat a fer servir en la meva intervenció en la jornada Tecnolocal que, per segon any, s’ha celebrat a Mataró. El Tecnolocal és el fòrum de les tecnologies aplicades als mitjans audiovisuals i està organitzat per la Xarxa de Televisions Locals. Podeu llegir el que avui s’ha dit a Mataró a La malla.
Tecnolocal a Mataró, Infolocal a Terrassa, el Mercat d’audiovisual a Granollers, coses importants que passen a les nostres ciutats i que són la demostració de que aquest és un país en xarxa. Un país de ciutats en xarxa que aporten massa crítica en talent i coneixement. És important no perdre de vista aquest concepte, que serà clau pel futur del país, i treballar precisament en enfortir les xarxes i aprofitar totes les coses interessants que passen arreu del país.
Absolutament histriònic l’argentí en el seu paper de duquessa de Crakentorp aquesta tarda al Liceu en Le fille du régiment. Però més enllà d’aquesta anècdota la magnífica actuació de Nino Machaidze en el seu paper de Marie. La soprano georgiana s’ha posat el públic a la butxaca amb la seva interpretació de “Par le rang et par l’opulance” l’ària del segon acte just abans de la cabaletta “Salut à la France” i per la seva fresca actuació teatral en el paper de cantinera del regiment.. Magnífic també Antonio Gandía que s’ha guanyat l’aplaudiment més llarg de la tarda amb “Ah, mes amis, quel jour de fête” amb els coneguts vuit do de pit d’aquesta peça.
“En darrer terme, i no menys important, cal garantir la seguretat de les infraestructures que passen arran de costa i que es veuen especialment afectats pels temporals tal com actualment passa amb els col•lectors i la via del tren”.
Escrivia això en un post del maig de l’any passat en el que apuntava les sis qüestions que crec cal resoldre del litoral del Maresme. Avui, i després que la ciutat s’ha recuperat dels efectes de neu de l’ahir, s’ha tornat a posar de manifest l’actualitat d’aquelles paraules. El fort temporal marítim, anunciat des de fa dies, ha tornat a tenir conseqüències sobre la via del tren i la circulació ferroviària. Durant moltes hores els trens només han pogut circular, entre Mataró i Vilassar de Mar, per una de les vies amb la consegüent afectació d’horaris i freqüències. Durant les hores del migdia la situació s’ha agreujat i les vies han quedat, durant tres hores, totalment tallades per les onades que les envaïen. Els viatgers han hagut de transbordar amb autocars entre Vilassar de Mar i Mataró.
Una situació a la que cal posar remei d’una manera definitiva doncs de cap manera podem permetre que periòdicament una línea ferroviària de la importància de la R1 quedi tallada per un temporal de mar. La mobilitat de Mataró i del Maresme depèn en gran part d’aquesta infraestructura i per tant cal trobar una solució que resolgui la problemàtica actual i garanteixi la funcionalitat del servei. Remourem cel i terra, i mar i cal, però aquesta situació cal resoldre-la.
Aquest és el sobrenom amb el que es coneixia a en Josep Castellà. De fet els Panna eren una antiga nissaga de mariners mataronins que feren la carrera de les Amèriques. Dissabte varem inaugurar les obres de reurbanització d’aquest carrer que es troba en el barri de l’Havana, el més mariner de tots els barris mataronins.
El carrer Josep Castellà és un carrer relativament nou, que va des del camí Ral fins la plaça Jordi Capell (la plaça del gas), obert en els antics dominis del Pare Etern, una extensa finca que existia a tocar de can Marfà. Per això els solars i les cases tenen una amplada de set metres enlloc dels clàssics cinc metres de les cases de cos mataronines.
Recuperem aquest carrer pels veïns i veïnes, fent-lo de vianants i convertir-lo en una peça, la darrera, de l’eix de vianants que des de la plaça Xica porta cap a baix a mar per la baixada de les Espenyes, el carrer de Sant Pelegrí, la plaça de l’Havana, el carrer de Josep Castellà, la plaça de Jordi Capell i, pel pas soterrat que travessa l’avinguda del Maresme i les vies del tren, el Callao.
Va explicar en Manuel Cusachs les aventures americanes del capità Panna i no va poder estar-se de reclamar un monument a Mataró per tots els mataronines que feren als segles XVIII i XIX, amb èxit o fracàs, les Amèriques. Un monument pel que caldrà buscar un autor i els recursos necessaris. L’emplaçament, per indiscutible, ha de ser al cor del barri, a la plaça de l’Havana.
Calia donar aquest trist espectacle com a país? Calia posar uns miserables interessos partidistes per damunt del dolor de famílies i companys? Calia fer pornografia de la tragèdia? Calia fer passar per aquest mal tràngol a uns professionals com els bombers? Ens calia? A qui calia?